Zapraszamy do udziału w VI Międzynarodowej Konferencji Naukowej "Nauka o informacji (informacja naukowa) w okresie zmian. Nauka wobec współczesności: Wojny informacyjne".

W imieniu "Magazynu Medioznawcy", który jest patronem medialnym wydarzenia, zapraszamy do udziału w VI Międzynarodowej Konferencji Naukowej "Nauka o informacji (informacja naukowa) w okresie zmian. Nauka wobec współczesności: Wojny informacyjne". Konferencja, która odbędzie się w dn. 18-19 maja 2023 r., jest organizowana przez Katedrę Informatologii Wydziału Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego. Wszystkie szczegóły na temat konferencji oraz formularz rejestracyjny znajdą Państwo w załączonych plikach, na stronie internetowej: https://infowars.wdib.uw.edu.pl/ oraz na Facebooku: https://www.facebook.com/events/2076849605850718?active_tab=about.

Czytaj więcej...

Wojna w Ukrainie w opinii Polaków – raport z badania CATI

cati 2022 cover TelefonWojna sprawiła, że Polacy niepokoją się o swoją przyszłość – wynika z sondażu przeprowadzonego przez Laboratorium Badań Medioznawczych Uniwersytetu Warszawskiego.

Przeprowadzony przez zespół Laboratorium Badań Medioznawczych sondaż jest ciekawą ilustracją opinii Polek i Polaków na temat tego, jak wojna rosyjsko-ukraińska wygląda widziana przez okna ich domów i ekrany ich smartfonów – mówi dr Karolina Brylska (Uniwersytet Warszawski, zastępca kierownika Laboratorium Badań Medioznawczych UW)

Po dwóch latach walki z pandemią, w okresie wielkiej niepewności, wydaje się, iż wojna w Ukrainie zaczyna przelewać czarę goryczy i może to powodować wiele przełomów oraz przewartościowań, zarówno w życiu społecznym, gospodarczym, jak i politycznym, w najbliższych miesiącach – wskazuje prof. UW. dr hab. Tomasz Gackowski (Uniwersytet Warszawski, kierownik Laboratorium Badań Medioznawczych UW).

Czytaj więcej...

XIII OKMM: „RETORYKA NOWEGO ŚWIATA: JĘZYK MEDIÓW W CZASACH WOJNY, KRYZYSU I PANDEMII” 17-18 LISTOPADA 2022

XIII OKMM POST REJESTRACJA v. 1Trzeci tydzień listopada na stałe wpisał się już do medioznawczego kalendarza – to czas, w którym Laboratorium Badań Medioznawczych UW organizuje Ogólnopolską Konferencję Metodologiczną Medioznawców.

Pierwszego dnia #OKMM (17 listopada) odbędą się warsztaty metodologiczne, poświęcone tym razem analizie retorycznej. Więcej szczegółów dotyczących warsztatów pojawi się wkrótce na stronie wydarzenia.

Natomiast drugiego dnia #OKMM (18 listopada) odbędą się obrady plenarne.

 

Zapraszamy do składania zgłoszeń za pomocą formularza rejestracyjnego. Termin zgłoszeń upływa 1 października br.

Artykuły nadesłane po konferencji zostaną, po uzyskaniu pozytywnych recenzji, opublikowane w jednym z wiodących czasopism medioznawczych (szczegóły na ten temat podamy wkrótce).

Więcej informacji: tekst przewodni, formularz rejestracyjny, ważne daty znajdą Państwo na stronie konferencji:

https://sites.google.com/uw.edu.pl/xiii-okmm

 

Sprawozdanie z warsztatu "Metaverse as a promise of a bright future?– social interactions in a world of isolation".

mseta foto12 marca 2022 r. odbyły się, zorganizowane przez Laboratorium Badań Medioznawczych Uniwersytetu Warszawskiego, warsztaty poświęcone tematyce wirtualnej rzeczywiści, zatytułowane Metaverse as a promise of a bright future?– social interactions in a world of isolation. Warsztaty stanowiły integralną część konferencji 29th IEEE Conference on Virtual Reality + 3D User Interfaces, która odbyła się w dniach 12-16 marca br. w formule zdalnej (choć pierwotnie planowano hybrydową, z możliwością stacjonarnego pobytu w Christchurch w Nowej Zelandii). Konferencja organizowana jest cyklicznie przez największe tego typu stowarzyszenie naukowe IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), zrzeszające specjalistów w zakresie elektroniki, inżynierii komputerowej i informatycznej, elektrotechniki i pokrewnych dziedzin. Warsztaty realizowane przez LBM UW (jak i pozostałe towarzyszące konferencji) zostały wyłonione w drodze konkursu – wzięło w nich udział 45 uczestników z kilkudziesięciu ośrodków akademickich na całym świecie.

Czytaj więcej...

Recenzja raportu „Digital Poland” 2021 – „Dezinformacja oczami Polaków”

okladka dpZachęcamy Państwa do zapoznania się z załączoną recenzją raportu „Digital Poland” 2021 – „Dezinformacja oczami Polaków”. Recenzję przygotował prof. UW dr hab. Tomasz Gackowski, Uniwersytet Warszawski, kierownik Laboratorium Badań Medioznawczych UW.

Link do raportu: https://digitalpoland.org/publikacje

Warsztaty w ramach IEEE Conference on Virtual Reality and 3D User Interfaces

htt facebook Laboratorium Badań Medioznawczych UW zaprasza na warsztaty „Metaverse as a promise of a bright future? – social interactions in a world of isolation”, który odbędzie się podczas największego kongresu związanego z rzeczywistością wirtualną „IEEE Conference on Virtual Reality and 3D User Interfaces”.

Warsztaty online, będą przestrzenią do dyskusji i namysłu nad zagadnieniami społecznego funkcjonowania w świecie Metaverse. Wydarzenie zostało zaprojektowane tak, by umożliwić badaczom interakcję w trzech autonomicznych i interaktywnych formach: prelekcje połączone z sesjami Q&A, eksperyment uwzględniający obserwację uczestniczącą w środowisku VR oraz sesje dyskusyjne.

Wszelkie informacje znajdą Państwo w zaproszeniu oraz na stronach:
https://workshop.htt.events/ oraz https://ieeevr.org/2022/

XII OKMM: „CYFROWE ŻYCIE PO ŻYCIU W PANDEMII: W JAKI SPOSÓB BADAĆ UŻYTKOWNIKÓW MEDIÓW?” 18-19 LISTOPADA 2021

okmm 12 medioznawcaDwa dni – czwartek i piątek – trzeciego tygodnia listopada wpisały się już na stałe w kalendarze badaczy i teoretyków mediów w Polsce. Jak co roku, Laboratorium Badań Medioznawczych UW oraz Magazyn Medioznawcy zapraszają Państwa do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Metodologicznej Medioznawców (#OKMM). Tej jesieni będzie to już XII edycja tego wydarzenia. Tegoroczne spotkanie odbędzie się pod hasłem „Cyfrowe życie po życiu w pandemii: W jaki sposób badać użytkowników mediów?”.
 
Pierwszego dnia #OKMM (18 listopada) odbędą się warsztaty metodologiczne. W tym roku proponujemy dwie sekcje:
1. Etyczne aspekty badań online
2. Intymność danych. Refleksje z etnograficznego badania praktyk użytkowniczek i użytkowników smartfonów
 
Ze względu na zagrożenia spowodowane wirusem SARS-CoV-2 proponujemy uczestnictwo w wymiarze stacjonarnym i wirtualnym.
 
Miło nam również poinformować, że artykuły nadesłane po konferencji zostaną, po uzyskaniu pozytywnych recenzji, opublikowane w wybranym numerze kwartalnika „Studia Medioznawcze” (w jednym z regularnych numerów w 2022 roku). Czasopismo jest indeksowane w bazach: ERIH+, CEJSH, CEEOL, CEEAS, BazEkon i Google Scholar.
 
Więcej informacji: tekst przewodni, formularz rejestracyjny, ważne daty znajdą Państwo na stronie konferencji: http://okmm.konferencjemedioznawcze.pl

Nowy artykuł Kierownika LBM pt. The (Null) Effects of Happiness on Affective Polarization, Conspiracy Endorsement, and Deep Fake Recognition: "Evidence from Five Survey Experiments in Three Countries"

logoW prestiżowym czasopiśmie naukowym „Political Behavior” (ISSN 1573-6687; Impact Factor 3,169) ukazał się artykuł pt. The (Null) Effects of Happiness on Affective Polarization, Conspiracy Endorsement, and Deep Fake Recognition: Evidence from Five Survey Experiments in Three Countries współautorstwa prof. ucz. dr. hab. Tomasza Gackowskiego - kierownika Laboratorium Badań Medioznawczych.

 

Artykuł jest dostępny pod linkiem: https://link.springer.com/article/10.1007/s11109-021-09701-1#Ack1

Czasopismo "Political Behavior" znajduje się na liście ministerialnej z przypisaną punktacją 200 pkt.

Monografia pod redakcją Tomasza Gackowskiego i Mateusza Patery pt. „Media Varia. Jednostki – społeczeństwa – technologie”

mediavariaOddajemy w Państwa ręce tom o tytule „Media Varia. Jednostki – społeczeństwa – technologie”, będący plonem IX i X Ogólnopolskich Konferencji Metodologicznych Medioznawców.

Niniejszy tom pokazuje tak naprawdę ogromną moc mediów. Ich różnorodność oraz ekspansywność w życiu społecznym czyni je jednym z najważniejszych, jeśli nie najważniejszym czynnikiem determinującym sposób funkcjonowania współczesnego człowieka – człowieka hipermedialnego.

Widzimy i rozumiemy to tym bardziej teraz, gdy oddajemy w Państwa ręce publikację, nad którą pracowaliśmy w okresie historycznym dla ludzkości – pandemii koronawirusa oraz bezprecedensowych w nowoczesnej historii lockdownach całych państw, gospodarek i społeczeństw.

Dzięki mediom i nowoczesnym technologiom czas rozłąki i samotności wydawał się lżejszy do zniesienia. Jak bardzo nas ten okres zmienił? Warto w trakcie lektury tego tomu pamiętać o tym kontekście oraz spostrzeganej wciąż omnipotencji współczesnych mediów i technologii.

Czytaj więcej...

Polacy o obchodach Święta Niepodległości - Raport z badania CATI na 100-lecie odzyskania niepodległości

news niepodlePolacy nie wierzą w obiektywizm polskich serwisów informacyjnych w kontekście relacjonowania setnej rocznicy odzyskania niepodległości - wynika z sondażu przeprowadzonego przez Laboratorium Badań Medioznawczych Uniwersytetu Warszawskiego.

Celem badania było ustalenie, jaka jest opinia Polaków na temat Święta Niepodległości i sposobów jego przedstawienia przez media. W raporcie prezentujemy najważniejsze ustalenia z przeprowadzonego sondażu.

Polacy zgłaszają wyraźne wotum nieufności wobec telewizyjnych nadawców. W tym kontekście dostrzegam zresztą pewien paradoks – otóż w niektórych wypowiedziach respondentów pobrzmiewa echo narracji głównych serwisów informacyjnych, pojawiają się głośne medialne określenia, epitety. Oceniamy zatem stacje telewizyjne jako niedochowujące bezstronności, a jednocześnie niejako przesiąkamy przekazami, które te stacje generują – mówi dr Karolina Brylska (Uniwersytet Warszawski, zastępca kierownika Laboratorium Badań Medioznawczych UW)

Czytaj więcej...

‘Machiavellian Russia’ in the Crimean conflict: Clarification of strategic narratives analysis method - nowy artykuł dr hab. Tomasza Gackowskiego i dr Karoliny Brylskiej

chrome buExJe1kl2Zapraszamy do zapoznania się z nowym artykułem naukowym autorstwa dr hab. Tomasza Gackowskiego i dr Karoliny Brylskiej, opublikowanym w "Journalism" SAGE Journal  pt. ‘Machiavellian Russia’ in the Crimean conflict: Clarification of strategic narratives analysis method DOI: https://doi.org/10.1177%2F1464884920928157

Wystawa malarstwa – „Kobieta Współczesna”

78239000 554975295070018 1786995137197375488 nW dniu 26 listopada 2019 r. o godz. 17.00 na Wydziale Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego odbył się wernisaż obrazów p. Barbary Dybały pt. „Kobieta Współczesna”. Organizatorem wystawy było Laboratorium Badań Medioznawczych Uniwersytetu Warszawskiego. Wernisaż otworzyli prof. Janusz Adamowski, Dziekan Wydziału Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii UW oraz dr hab. Tomasz Gackowski, kierownik Laboratorium Badań Medioznawczych UW. Obrazy będą prezentowane we foyer budynku d. Łaźni Majewskiej (ul. Bednarska 2/4, Warszawa) do końca 2019 r. Poniżej zamieszczamy tekst przewodni autorki prac, krótki opis każdego obrazu oraz życiorys (po polsku i po włosku).  W dalszej części zamieszczamy także słowo wstępu do wystawy wygłoszone przez dr hab. Jacka Wasilewskiego podczas wernisażu. Zapraszamy na wystawę.

Czytaj więcej...

Kiedy teoria spotyka się z praktyką… przedstawicielki zespołu LBM na kongresie EMMA!

IMG 0730Walka z dezinformacją, nowe modele zarządzania mediami, cyfrowa transformacja medialnego krajobrazu – to tylko niektóre z tematów kongresu Europejskiego Stowarzyszenia Zarządzania Mediami (EMMA - European Media Management Association). W wydarzeniu, które w tym roku odbyło się na Politechnice Cypryjskiej (#emmacyprus), wzięło udział ok. 300 prelegentów z Europy, USA, Japonii, Egiptu, Iranu, i Kataru. Wśród nich przedstawiciele Wydziału Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii UW, a jednocześnie zespołu Laboratorium Badań Medioznawczych – Marlena Sztyber i Dagmara Sidyk.

Czytaj więcej...

„Magazyn Medioznawcy” patronem medialnym konferencji Cyber+Media

fundacjaTygielLogoOdbywająca się już po raz czwarty ogólnopolska konferencja naukowa Cyber+Media to inicjatywa podejmująca rozważania związane z szeroko pojętymi społecznymi aspektami cyfryzacji i wpływem nowych technologii na zmiany zachodzące w społeczeństwie. Tegoroczne spotkanie odbędzie się 8 czerwca 2019 r. w Lublinie. Gośćmi honorowymi wydarzenia będą prof. Jacek Dąbała (KUL), prof. Iwona Hofman (UMCS) oraz dr hab. Andrzej Radomski (UMCS). Organizatorem konferencji jest Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL.

Wśród zagadnień poruszanych podczas wydarzenia znajdują się między innymi kwestie z zakresu współczesnej kultury rozwijającej się na fundamencie technologii cyfrowych, w szczególności historii i teorii mediów, teorii komunikowania, kultury uczestnictwa, Internetu i mediów społecznościowych (cyberprzemoc, zarządzanie mediami społecznościowymi), historii i teorii gier komputerowych, sztuki nowych mediów (nowe media i kultura cyfrowa), cyfryzacja a digitalizacja, przemysłów kreatywnych (nowoczesne strategie marketingowe).

Uczestnicy konferencji mają możliwość przedstawienia prac przeglądowych, prezentacji wyników badań własnych oraz uzyskanych w ramach realizacji prac dyplomowych i doktorskich, jak również zaprezentowania zainteresowań naukowych.

Aby wziąć udział w konferencji należy zarejestrować się drogą elektroniczną poprzez formularz dostępny na stronie internetowej. Rejestracja odbywa się do 14 maja 2019 r.

Organizatorzy serdecznie zapraszają do udziału w wydarzeniu. Szczegółowe informacje dostępne są na stronie: http://www.cyber-media.pl/

Seminarium "Ćwierkający Donald Trump"

Plakat 27.03.2019Ośrodek Analiz Politologicznych UW oraz Laboratorium Badań Medioznawczych UW zapraszają na seminarium "Ćwierkający Donald Trump – rola Twittera w komunikacji politycznej prezydenta USA". Podczas seminarium autorzy książki "Ćwierkający Donald Trump" (dr Karolina Brylska, Anita Kwiatkowska, Mateusz Patera, Marlena Sztyber) zaprezentują najistotniejsze i najciekawsze wątki z publikacji.
 
Po prezentacji odbędzie się panel dyskusyjny dotyczący roli Twittera w komunikacji politycznej prezydenta USA. W panelu wezmą udział:
  • prof. Bohdan Szklarski (Ośrodek Studiów Amerykańskich UW)
  • red. Bartosz Węglarczyk (Onet)
  • dr hab. Tomasz Gackowski (Laboratorium Badań Medioznawczych UW)
Spotkanie poprowadzi dr Olgierd Annusewicz (Ośrodek Analiz Politologicznych UW).

Gdzie i kiedy? 27 marca 2019 r. (środa), godz. 13:15-14:45, Aula im. J. Baszkiewicza, Collegium Politicum - ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, Warszawa

Jeżeli nie możesz być na wydarzeniu, zapraszamy do śledzenie relacji live na facebooku Laboratorium Badań Medioznawczych UW: http://tinyurl.com/cwierkajacylive
 
Patronat nad wydarzeniem objął "Magazyn Medioznawcy. Istota Komunikacji" oraz wydawca książki "Ćwierkający Donald Trump" - Wydawnictwo "Adam Marszałek"

„Komunikowanie w świecie aplikacji” – publikacja pokonferencyjna po VIII OKMM

Komunikowanie mockupUkazała się kolejna publikacja, będąca owocem dorocznej Ogólnopolskiej Konferencji Metodologicznej Medioznawców i towarzyszących jej warsztatów metodologicznych (tym razem VIII OKMM, 16–17 listopada 2017 roku, Uniwersytet Warszawski). Tym razem podczas konferencji, warsztatów i w publikacji podjęto analizy dotyczące idei aplikacji i ich funkcjonalności. Ta przestrzeń naukowej eksploracji wydaje się szczególnie istotna w czasach postępującej mediatyzacji kolejnych obszarów życia. Technologiczny postęp, globalizacja, konwergencja i mediatyzacja zmieniają sposoby percepcji świata przez człowieka, a jednym z kluczowych nowoczesnych narzędzi technologicznych staje się aplikacja. Tymczasem słowo aplikacja – pomimo częstego wykorzystywania – nie jest definiowane jednoznacznie, a zmieniające się dynamicznie funkcjonalności aplikacji tworzą nie tylko nowe możliwości, ale i nowe zagrożenia dla użytkowników. Dlatego podjęcie naukowej refleksji dotyczącej tych nowoczesnych narzędzi wydaje się użyteczne i interesujące.

Czytaj więcej...

Ćwierkający Donald Trump – nowa książka LBM UW!

Cwierkajacy mockupZ końcem 2018 r. ukazała się kolejna publikacja zespołu Laboratorium Badań Medioznawczych UW – monografia wieloautorska zatytułowana „Ćwierkający Donald Trump. Czym jest Twitter dla użytkowników, dziennikarzy i prezydenta USA? Od analizy dyskursu po badania okulograficzne” (T. Gackowski, K. Brylska, M. Patera i inni; recenzowana przez dr hab. Agnieszkę Hess z Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz prof. dra hab. Radosława Pawelca z Uniwersytetu Warszawskiego). Autorzy poddają wieloaspektowemu oglądowi interesujący fenomen medialno-polityczny, jakim jest wykorzystywanie mediów społecznościowych (na przykładzie Twittera) jako narzędzia kształtowania nowoczesnej „miękkiej siły” (soft power). Koncept ten opie¬ra się na zdolności kształtowania preferencji innych ludzi i podmiotów bez użycia nacisku czy przemocy, a raczej za pomocą zasobów kulturowych danego kraju. W tym procesie wykorzystuje się rozmaite praktyki dyplomatyczne i narzędzia komunikacji użyteczne na poziomie międzynarodowym, w tym Twittera, którego rosnące znaczenie w prowadzeniu dyplomacji publicznej oddaje coraz popularniejszy termin „Twiplomacy”.

Czytaj więcej...

Pokolenia medialne w social mediach – nowa książka LBM UW!

OkładkaMOCKUPInformujemy, że ukazała się nowa publikacja Laboratorium Badań Medioznawczych UW – wieloautorska monografia zatytułowana „Korzystanie z mediów społecznościowych jako praktyka społeczna różnych pokoleń medialnych”.

Książka jest dostępna jako publikacja elektroniczna tutaj.

Czytaj więcej...

FIFA 18 pod lupą LBM UW!

screen fifa18Członkowie zespołu Laboratorium Badań Medioznawczych UW wzięli udział w ważnym wydarzeniu: połączonych konferencjach 6th Polish Eyetracking Conference & 2nd Earli SIG 27 Conference. Dr hab. Tomasz Gackowski i dr Karolina Brylska podczas prezentacji - w roli keynote speakers - przedstawili wyniki badań biometrycznych dotyczących osób grających w FIFA 18.

 

Czytaj więcej...

Donald Trump – dobry czy zły? Echa wizyty w Polsce w tygodnikach opinii

Ilustracja 1. Okładki tygodników, z których pochodziły analizowane teksty. Źródło: opracowanie własne na podstawie grafik dostępnych na stronach: newsweek.pl, polityka.pl, wsieciprawdy.pl, dorzeczy.plWizyta Donalda Trumpa w Warszawie była szeroko komentowanym wydarzeniem zarówno w polskich, jak i zagranicznych mediach. Zbiegła się ona z tzw. szczytem Trójmorza, a co więcej 45. Prezydent USA właśnie w Polsce wygłosił swoje pierwsze przemówienie na kontynencie europejskim. Nic zatem dziwnego, że wizytę analizowały także polskie tygodniki opinii.

Czytaj więcej...

Clickbaityzacja treści w internecie - na przykładzie facebookowych profili „Przegląd Sportowy” i „Sport.pl”

1 PGartŻyjemy w dobie mediów internetowych. Z ostatniego badania sprzedaży polskich dzienników (czerwiec 2017) wynika, że wszystkie badane tytuły zanotowały spadki. Najlepiej sprzedającą się gazetą codzienną jest „Fakt” - średnia sprzedaż ogółem tego tytułu w czerwcu 2017 roku osiągnęła liczbę 260 021 egzemplarzy (spadek o 3,71 proc. względem czerwca 2016 roku). Najlepiej sprzedającą się gazetą sportową w Polsce pozostaje „Przegląd Sportowy”. W czerwcu 2017 roku ogółem sprzedano średnio 26 101 egzemplarzy tego dziennika - spadek w porównaniu do tego samego miesiąca poprzedniego roku wyniósł aż 24,44 procent.[1]

Czytaj więcej...

Dobry tytuł to połowa sukcesu, także w telewizji. Paski w serwisach informacyjnych TVP i TVN

 

1 DominikZnaczenie programów informacyjnych

Programy informacyjne są głównym elementem ramówek największych polskich stacji. Pasmem najbardziej eksponowanym i prestiżowym. Świadczy o tym ich miejsce w tzw. prime time[1], czyli czasie największej dziennej oglądalności transmisji telewizyjnych.[2] Kolejnym dowodem jest silna ekspozycja głównych prezenterów. Stają się oni symbolem programu, prowadząc inne wydarzenia, reklamują również swoje pierwotne pasmo. Warto także zwrócić uwagę na nakłady finansowe na realizację tych programów i gaże gospodarzy, które zdecydowanie przewyższają wynagrodzenia innych pracowników telewizji.[3]

Czytaj więcej...

Seksizm w wydaniu czeskim - case study

 MJanek lutySeksizm w świecie mediów i reklam to zjawisko znane od lat. Jego łagodniejsze i ostrzejsze formy można znaleźć w większości państw świata, ale tematem tego artykułu będzie tylko jeden z nich - Czechy. W tym stosunkowo niewielkim kraju, zamieszkanym przez około dziesięć milionów osób, można znaleźć zadziwiająco wiele przykładów seksizmu oczywistego, niecenzurowanego, a momentami nawet szokującego.

Czytaj więcej...

Wielki, trujący, wszechobecny - temat smogu jako przykład konstruowania zagrożeń w polskich tabloidach

mazurek 5Mówi się, że strach ma wielkie oczy. W sezonie grzewczym 2017 były to raczej puste oczodoły i maska antysmogowa. Na „liście polskich strachów”[1] obok zamachów terrorystycznych, wojny czy przestępstw, figurował także smog. Zjawisko było niewątpliwie niebezpieczne, jednak obserwując media (szczególnie prasę tabloidową) i nastroje społeczne, można było odnieść wrażenie, że w 2017 roku ta bestia zaatakowała Polaków pierwszy raz.

Czytaj więcej...

Trump a sprawa polska - wyniki sondażu LBM UW

430899FE 2E31 4E1B AAB5 338D7344E6F9Przedstawiamy wyniki sondażu na temat stosunków polsko-amerykańskich, przeprowadzonego przez Laboratorium Badań Medioznawczych UW.

W naszym badaniu 52 proc. Polaków odpowiedziało „nie”, a 19 proc. „raczej nie” na pytanie „Gdyby było to możliwe, czy chciałby/chciałaby Pan/Pani, żeby Donald Trump był prezydentem Polski?”. Natomiast 4 na 10 respondentów jest zdania, że wakacyjna wizyta prezydenta USA Donalda Trumpa w Polsce wpłynęła pozytywnie na stosunki polsko-amerykańskie.

Pełne wyniki sondażu i komentarze ekspertów znajdą Państwo w załączonym komunikacie.

Piszą o Centrum Analiz Medialnych UW

19 października 2017 r. na Wydziale Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii UW oficjalnie rozpoczęło działalność Centrum Analiz Medialnych UW. O inaugruacji i możliwościach nowej pracowni i Laboratorium Badań Medioznawczych UW pojawiło się jak dotąd kilkanaście artykułów.

Czytaj więcej...

Nowoczesne Centrum Analiz Medialnych UW już otwarte

Otwarcie CAM 1Doświadczenia wirtualnej rzeczywistości, identyfikacja odczuwanych emocji, śledzenie ruchu gałek ocznych i aktywności fal mózgowych – to tylko niektóre pomiary, jakie naukowcy z UW będą mogli przeprowadzić za pomocą nowoczesnego sprzętu Centrum Analiz Medialnych. CAM to pracownia naukowo-badawcza, która będzie realizować zaawansowane, nieprowadzone dotąd w Europie Środkowo-Wschodniej w takiej formule badania odbioru mediów. CAM powstało na Wydziale Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego.

Badacze z UW chcą sprawdzać, jak reagujemy na odbiór różnego typu treści medialnych – od tekstu, przez grafiki, zdjęcia, plakaty, po spoty czy sekwencje filmowe, wreszcie doświadczanie wirtualnej i rozszerzonej rzeczywistości. Do dyspozycji mają wykorzystywany jedynie na kilku najlepszych uczelniach świata (Uniwersytet Stanforda, Uniwersytet Harvarda czy MIT) system iMotions, który służy do monitorowania i analizowania odbioru audiowizualnych przekazów medialnych.  System ten pozwala na prowadzenie pomiarów biometrycznych (zmiany fizjologiczne zachodzące u badanego) i co najważniejsze – integrowanie ich na jednej osi czasu w tym samym zintegrowanym środowisku programistycznym. Dotąd możliwe było prowadzenie niektórych tego typu pomiarów, nie zestawiano ich natomiast ze sobą wprost, w jednej perspektywie – dzięki nowoczesnemu oprogramowaniu można uzyskiwać i integrować bardziej precyzyjne i wiarygodne wyniki badań biometrycznych i behawioralnych człowieka.

Załączniki:
Pobierz plik (cam-en.pdf)O CAM EN[ ]168 kB
Pobierz plik (cam-pl.pdf)O CAM PL[ ]195 kB
Pobierz plik (CAM.png)Logo CAM[ ]51 kB
Pobierz plik (komunikat prasowy.docx)Komunikat prasowy[ ]1596 kB

Czytaj więcej...

Wayne Wanta na UW! Gościnny wykład na WDIB UW

plakat wayne wantaProfesor Wayne Wanta będzie gościem Wydziału Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii UW. 17 października o godz. 12.00, w Sali Kolumnowej budynku przy ul. Bednarskiej 2/4, medioznawca wygłosi wykład "Trump’s Troublesome Twitter Tweets: Alternative Facts and Mass Comm Theory".

O wykładzie

Medialne działania Prezydenta Stanów Zjednoczonych stanowią wyzwania dla mediów. Donald Trump przekazuje swoje wiadomości bezpośrednio opinii publicznej za pośrednictwem Twittera, co powoduje frustracje wśród mediów tradycyjnych. Te nowe relacje medialne można objaśniać przez pryzmat kilku teorii komunikacji.

Biogram

Wayne Wanta - profesor na Wydziale Dziennikarstwa Uniwersytetu Floryda. Były prezydent Stowarzyszenia Edukacji w Dziennikarstwie i Komunikacji Masowej, które dwukrotnie reprezentował podczas Kongresu Edukacji Dziennikarstwa Światowego. Prowadził wykłady i prezentował prace w ponad 40 krajach. Autor ponad 180 artykułów badawczych i 8 książek. Pracuje w redakcjach dziewięciu czasopism.

Czytaj więcej...

Facebook Slider
Facebook Slider

Facebook Slider